Ηλεκτρονικά μέσα (Η/Υ, tablets, smart phones, κτλ) στη ζωή των παιδιών. Νέες οδηγίες προς τους γονείς από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής.


Δρ Ελισάβετ Ευσταθίου, Παιδίατρος

Ναι λοιπόν ! Πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός … οι γλυκές, γεμάτες φαντασία και συναισθήματα ιστορίες της γιαγιάς δίπλα από το τζάκι και τη σόμπα με τα ξύλα, αντικαταστάθηκαν από «πολυμέσα». 


 Οθόνες, κινητά τηλέφωνα, tablets έχουν κατακλύσει τις ζωές των παιδιών μας. 

 «Η ζωή μας μια βόλτα» μετονομάστηκε στο «η ζωή μας μια οθόνη». Στη ζωή όμως τίποτα δεν είναι βλαβερό όταν έχει τα όρια του και δεν ακουμπά την κατάχρηση και την υπερβολή. Όλα είναι μια πρόκληση… Κάθε καινούργιο που ανατέλλει έχει να προσφέρει αλλά με σωστή χρήση και κατάλληλα όρια.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης και άλλων ηλεκτρονικών μέσων έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, τις διαταραχές στον ύπνο, τη μειωμένη σχολική επίδοση, τις διαταραχές στη συμπεριφορά. Παράλληλα όμως τα «νεόφερτα ηλεκτρονικά μέσα» έχουν να προσφέρουν γνώση, να διδάξουν καλές συμπεριφορές, να γαλουχήσουν καινούργιες εμπειρίες, να ταξιδέψουν τη σφαίρα της φαντασίας, να διευρύνουν το πνεύμα και το μυαλό με γρήγορο τρόπο, αστραπιαίο.

Το κλειδί για μια υγιή ισορροπία μεταξύ της «ψηφιακής ζωής» και της «πραγματικής ζωής» για τα παιδιά μας, είναι να κάνουν σωστές επιλογές των μέσων ενημέρωσης και να αναλώνουν χρόνο που αποδίδει γνώση, εμπειρίες και κοινωνικές δεξιότητες. Ο χρυσός κανόνας είναι να υιοθετήσουν οι οικογένειες ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και οριοθετημένο για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μέσων. 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πρόσφατα έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες οδηγίες για να βοηθήσει τους γονείς και τις οικογένειες να επιτύχουν αυτό το στόχο. Η οικογένεια είναι η χρυσή τομή για την οικοδόμηση μιας υγιούς ζωής παράλληλης με το ρεύμα της τεχνολογίας. Αυτός είναι ο κύριος άξονας που περιστρέφονται όλες οι συστάσεις της Αμερικάνικης Εταιρείας Παιδιατρικής. Μια συνειδητοποιημένη οικογένεια, με ένα καθιερωμένο πρόγραμμα, οριοθετημένο, με στόχο την επίτευξη εποικοδομητικών εμπειριών, γνώσεων, αρχών, αξιών και συναισθημάτων μέσα από ένα ευκολότερο μέσο, τη χρήση της τεχνολογίας.

Συστάσεις Αμερικάνικης Ακαδημίας ΠαιδιατρικήςΓονείς, μην αισθάνεστε άβολα ή άγχος με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Το μαχαίρι μπορεί να τραυματίσει μπορεί όμως να κόψει και το ψωμί. Χρησιμοποιείστε λοιπόν τα tablets, την τηλεόραση, τα smartphones αλλά με το σωστό τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο. Υπερβολές οδηγούν σε υπερχείλιση, δε φέρουν ισορροπία.

Θέστε χρονικά όριο για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μέσων. Υπερβολικός χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης έχει άμεση συσχέτιση με την καθιστική ζωή με επακόλουθο την παχυσαρκία και όλες τις συνέπειες που απορρέουν. Παράλληλα αναχαιτίζουν από το παιδί το παιγνίδι που είναι πηγή ελεύθερης έμπνευσης, δημιουργικότητας και ζωντάνιας. 

Για τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, συνιστάται η παρακολούθηση ηλεκτρονικής οθόνης 1 ώρα την ημέρα. Ενώ μέχρι σήμερα το όριο ελεύθερο οθόνης ήταν η ηλικία των δύο ετών, σύμφωνα με τις καινούργιες οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής τα παιδιά από 18 μηνών μπορούν να παρακολουθήσουν κάποια δραστηριότητα στην οθόνη. Η δραστηριότητα καλό θα ήταν να περιλαμβάνει προγράμματα υψηλής ποιότητας ή δραστηριότητες που από κοινού γονείς και παιδιά μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν μαζί. Εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα “chatting video” (βίντεο διαλόγων) που καθιστούν μια υγιή μορφή επικοινωνίας.

Να έχετε τον έλεγχο των προγραμμάτων που παρακολουθεί το παιδί. Παρακολουθείστε μαζί με το παιδί σας ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό για την ηλικία του στο χρονικό όριο που θέσατε. Με αυτό τον τρόπο έχετε τον έλεγχο, μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας καινούργιές έννοιες, γνώσεις, εμπειρίες ζωής. Προσπαθήστε να απαντήσετε στο παιδί σας ερωτήματα που το προβληματίζουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μια ιστορίας, ενός παιγνιδιού, μιας σκηνής. Διαλέξτε προγράμματα που θα γαλουχούν αξίες στο παιδί σας όπως η φιλία, ο αλτρουισμός, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ειρήνη. Εξηγείστε στο παιδί σας τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου, της βίας, της επιθετικότητας, της ζήλιας, της επιβολής. 

 Η από κοινού παρακολούθηση προγραμμάτων διευκολύνει τον έλεγχο του ωραρίου παρακολούθησης, εμπλουτίζει τις γνώσεις που απορρέουν, λύνει απορίες του παιδιού, βοηθά στην κατανόηση εννοιών και αξιών, καλλιεργεί την παλέτα των συναισθημάτων, ενισχύει το δεσμό με το παιδί σας, ενισχύει την ομαδικότητα, προσφέρει ικανοποίηση σε εσάς και το παιδί. Τα παιδιά αισθάνονται ικανοποίηση όταν οι γονείς του συμμετέχουν με αυτούς στις δραστηριότητές τους. Η ικανοποίηση δίνει τροφή στη φαντασία, λύνει απορίες και ερωτηματικά, βελτιώνει τις σχέσεις, βοηθά στην υπακοή και την επικοινωνία.

Μη χρησιμοποιείτε την τηλεόραση τα tablets, τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) σαν ένα καταπραϋντικό μέσο για τα παιδιά σας όταν γκρινιάζουν ή όταν είναι εκνευρισμένα. Τα ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να πάψουν να παριστάνουν το ρόλο της «ιδανικής νταντάς». 

 Με αυτό τον τρόπο βάζετε εμπόδιο στα παιδιά σας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να εξωτερικεύσουν το μέσα τους και τις αληθινές τους συναισθηματικές ανάγκες. Μη βάζετε «στόπερ» στα συναισθήματα των παιδιών σας. Αφήστε τα παιδιά σας να εξωτερικεύσουν το «είναι» τους, να δώσουν σάρκα στα συναισθήματα τους, μόνο έτσι θα καλλιεργηθούν και θα αποκτήσουν γερή προσωπικότητα.

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση, να παίζουν στο κινητό, το tablet μία ώρα πριν τον ύπνο και κατά τη διάρκεια του φαγητού. Μην αφήσετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι ηλεκτρονικές οθόνες αναχαιτίζουν τον ποιοτικό ύπνο που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός παιδιού. 

Παράλληλα απενεργοποιείστε κάθε συσκευή την ώρα του ύπνου.

Γονείς, γίνετε εσείς το ιδανικό πρότυπο για το παιδί σας. Ακολουθήστε τους κανόνες που εσείς έχετε θέσει. Χρονικά όρια, κατάλληλα προγράμματα ποιοτικά που αντλούν γνώση και δεξιότητες, κατάλληλες στιγμές. Γίνετε ένας ιδανικός «μέντορας» για το παιδί σας για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Εσείς έχετε το πηδάλιο στα χέρια σας για να το οδηγήσετε στα σωστά μονοπάτια. Γίνετε πιστός σύντροφος του παιδιού σας στην παρακολούθηση προγραμμάτων.

Αφήστε τα ηλεκτρονικά μέσα, τηλεόραση, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα να εισέλθουν στη ζωή των παιδιών σας σαν μια πινελιά πηγής θετικής ενέργειας. Χαράξτε το σωστό δρόμο και δώστε περιθώριο στην τεχνολογία να εισέλθει στη ζωή του παιδιού σας με το σωστό τρόπο ώστε να εξοστρακίσει κάθε μορφή αρνητικής συμπεριφοράς, αρνητικής συνέπειας που απορρέει από τη χρήση της.

Μην αφήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές να επισκιάσουν και να γεμίσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού σας για παιγνίδι, βόλτα στη φύση, ελεύθερες δραστηριότητες, ελεύθερες δημιουργίες, ακρόαση παραμυθιού. Δώστε σε αυτές χώρο για μια δημιουργική πινελιά, ευχάριστη, εμπλουτισμένη με περιπέτεια, διδάγματα ζωής, μαθήματα καλής συμπεριφοράς, καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.

Διαλέξτε κατάλληλα προγράμματα για την ηλικία του παιδιού σας. Και ποια είναι αυτά; Προγράμματα που θα προσφέρουν γνώσεις, θα καλλιεργούν το πνεύμα, διδακτικά προγράμματα ζωής που θα οπλίζουν το παιδί με αξίες όπως ο αλτρουισμός, η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη, η ειρήνη. 

Όλα μαθαίνονται πιο εύκολα μέσα από σκηνές, συμβάντα και παραδείγματα. Το «σφουγγαρένιο» μυαλουδάκι κάθε παιδιού είναι έτοιμο να ρουφήξει κάθε εμπειρία που δέχεται. Δώστε λοιπόν την κατάλληλη «τροφή» μέσα από ένα ευκολότερο τρόπο που απορρέει από την τεχνολογία, τις οθόνες των tablets, των ηλεκτρονικών υπολογιστώνt και της τηλεόρασης.

Αγαπητοί γονείς, εσείς είστε ο μέντορας του παιδιού σας. Έχετε το πηδάλιο στα χέρια σας, είστε ο μοναδικός καπετάνιος στην αφετηρία του πλοίου της ζωής του παιδιού σας. Οπλείστε λοιπόν με γνώσεις επιστημονικές το παιδί σας και ρουφήξτε κάθε ευκαιρία που έρχεται στη ζωή στα σωστά πλαίσια, με το σωστό τρόπο. 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο αρκεί να χρησιμοποιείται με μέτρο και σωστή επιλογή. Αυτό λοιπόν είναι το δίδαγμά σας. Αφήστε την τεχνολογία να εισέλθει στη ζωή του παιδιού σας δίνοντας όμορφες ζωηρές πινελιές που θα οικοδομήσουν ένα δημιούργημα που θα είστε περήφανοι για αυτό. Ένα παιδί καλλιεργημένο, με παιδεία, αρχές και θετικά συναισθήματα.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !